Heilige plichten voor deel 1 van de ouders Aaron Joseph Hackett | Oudtestamentische leer | 2019/12/29

Vrede en goede tijdingen zij met u, mijn broeders en zusters die volgen en geloven in het Levende gevende Woord van God! Moge zijn eeuwige wijsheid je harten openen en je geest helder maken om de volgende leringen te begrijpen. Laten we kijken naar het vierde gebod dat door de vinger van God zelf aan de profeet Mozes op de berg Sinaï is geschreven. “Eer uw vader en uw moeder, opdat uw dagen lang mogen zijn in het land dat de Heer uw God u geeft”Dit gebod is erg belangrijk. Het laat ons zien dat God zelf de mens een natuurlijke orde heeft gegeven. De mens, geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God, heeft in elke mens deze ‘ongeschreven regel’ geplaatst waarvan we allemaal weten dat die waar is. Deze “regel” leidt de mens over hoe hij de volgorde van het leven het beste kan uitvoeren, door zijn natuurlijke reden om hem heen te gebruiken en hoe deze het beste kan worden toegepast op alle generaties die hem volgen.

Vanuit dit heilige gebod wilde Sirach, een ouderling van de wet van God, ons laten zien hoe we dit het beste in ons dagelijks leven kunnen toepassen. Laten we zijn schrijven afbreken en ik bid dat God je ziel opent om te zien wat hij wil dat je vandaag leert.

‘Luister naar mij, uw vader, o kinderen; en dienovereenkomstig te handelen, zodat u in veiligheid kunt worden gehouden. Want de Heere eerde de vader boven de kinderen en hij bevestigde het recht van de moeder op haar zonen. Wie zijn vader eert, verzoent voor zonden, en wie zijn moeder verheerlijkt, is als iemand die een schat legt. Wie zijn vader eert, zal blij zijn met zijn eigen kinderen, en wanneer hij bidt, zal hij worden gehoord. Wie zijn vader verheerlijkt, zal een lang leven hebben en wie de Heer gehoorzaamt, zal zijn moeder verfrissen; hij zal zijn ouders als zijn meesters dienen. ‘

Sirach krijgt eerst de aandacht van de mensen, met name de kinderen in de samenleving. Hij legt hen uit dat wanneer een kind handelt in overeenstemming met de Wet van God, zij “veilig” worden gehouden voor de valkuilen van deze wereld. De ‘valkuilen’ zijn de verleiding van de wereld, het vlees en de duivel, de misleide manieren van de mens, vanwege de duistere menselijke natuur die iedereen van nature in zichzelf moet bestrijden, vanwege de ‘oorspronkelijke zonden’ van onze eerste ouders, de rebellie van onze eigen lichamen tegen de eigen zielen in het morele, spirituele rijk. De almachtige God heeft bevolen dat een vader het hoofd van het huishouden is. Hij is verantwoordelijk en aansprakelijk voor elke actie die zijn familie onderneemt. Hij deelt de heilige verantwoordelijkheid met zijn vrouw. Ze zijn allebei over hun kinderen op de opvoeding en het gedrag dat dagelijks wordt weergegeven. “Wie zijn Vader eert, verzoent voor zonden”. Dit deel heeft het over de dagelijkse zonden die we dagelijks begaan. Als we het goed doen tegenover onze ouders, zal God die alles ziet, daar rekening mee houden en welke kleine overtredingen je ook begaat, worden “schoongeveegd”. Niet vanwege enige verdienste die we misschien wel of niet hebben verdiend, maar omdat God wil dat zijn schepping een gevoel van liefde en eenheid met elkaar heeft. De schat die wordt opgeslagen, zijn de ‘munten’ die op uw schaal worden gemeten op uw beoordelingsdag. Omdat we leven en sterven door onze keuzes, mijn broeders en zusters, wordt rekening gehouden met elke actie die we ondernemen of niet doen. Je denkt misschien niet dat het nu een belangrijk onderdeel is, maar uiteindelijk zal alles en nog wat worden gebruikt voor onze redding of voor onze verdoemenis. Wanneer we onze eigen kinderen hebben, zullen ze het voorbeeld zien dat je ze aan je ouders hebt laten zien, dat ze alles willen doen wat in hun vermogen ligt om je blij met ze te maken. Omdat we positieve bekrachtiging voeden, wensen onze kinderen hetzelfde voor ons. Wanneer we tot de Almachtige God bidden, weet hij wat er in de harten van de mens is geschreven en door de mens te kennen, weet God al wat we hebben gedaan of niet hebben gedaan, zal hij elke gunst verlenen die hij niet nodig achtte voor dit dagelijkse leven. De Heer luistert naar degenen die hem vrezen en volgt zijn wegen. De zondaar negeert hij en wordt uit zijn zicht geworpen. Een lang leven is een geschenk van God. Hij bepaalt wie langer leeft en wiens leven korter wordt gesneden, op basis van hoe iemand volgens de staat van de ziel heeft geleefd. Men kan van nature gezond zijn, een goed dieet volgen en sporten, maar kan nog steeds bezwijken aan ziekte en dood. We kunnen niet bepalen wanneer we zullen sterven, maar we hebben de keuze, het vermogen om te kiezen hoe we ons dagelijks leven dicteren. Als we de wetten van God volgen, geeft dat verlichting aan onze moeders. Ze willen natuurlijk het beste voor hun kinderen. Ze verlangen dat hun zonen en dochters gelukkig zijn en dat het leven vervulling voor hen is.

CCC 2197 (pers, 2016) stelt dat “Het vierde gebod opent de tweede tabel van de Decalogue. Het toont ons de volgorde van het goede doel. God heeft gewild dat we na hem onze ouders moeten eren aan wie we het leven te danken hebben en die ons de kennis van God hebben overgedragen. We zijn verplicht om iedereen te eren en te respecteren die God, voor ons bestwil, heeft gekregen met zijn autoriteit . Er staat geschreven in ons geweten dat alles door God is geschapen en in zijn schepping was het goed. God is nummer één en zou nummer één in ons leven moeten zijn. Het tweede deel zijn onze ouders. Wij, als kinderen, vormen de ruggengraat van de samenleving. We zullen de nieuwe wetten invoeren; we zullen helpen bij het bouwen van veel grotere gemeenschappen en helpen bij onze sociale ontwikkeling. Onze ouders leren ons over de wetten van de mens en de wetten van God. Ze zijn verantwoordelijk om ons te laten zien hoe we het beste kunnen leven. Ze zullen op de hoogste rekening worden gehouden, ongeacht of we correct of onjuist zijn opgevoed. Als onze ouders er niet voor zouden kiezen om biologisch samen te komen, zouden we niet bestaan. We zijn onze ouders ons respect verschuldigd, ook al hebben ze ons als kinderen gefaald. Omdat iedereen een menselijke wil heeft, hebben we weer de oorspronkelijke vlek van zonde vanwege onze gevallen menselijke natuur, maken we fouten en schieten we soms, zo niet de meeste, tekort in de verwachtingen van onze kinderen van ons.

CCC 1897 “De menselijke samenleving kan noch goed geordend, noch welvarend zijn, tenzij sommige mensen met legitieme autoriteit hebben geïnvesteerd om haar instellingen te behouden en zich te wijden voor zover dat nodig is om te werken en te zorgen voor het welzijn van allen.” Families zijn de basis voor menselijke samenlevingen, en zonder dat wij onze kinderen leiden, zou het tot chaos leiden! Dit geldt voor wereldleiders, politici en degenen die over ons regeren. God schiep de mens om in harmonie met elkaar te leven en elkaar te helpen. We zijn gestructureerd elkaar voeden (intellectueel en soms letterlijk) om een ​​delicate balans in onze wereld te creëren. Dat betekent niet dat we allemaal in een euforische wereld zullen leven, maar het betekent wel dat we kunnen leren omgaan en groeien en leef in harmonie en vrede met elkaar.

CCC 2208 “Het gezin moet zo leven dat zijn leden leren zorgen en verantwoordelijkheid nemen voor de jongeren, ouderen, zieken, gehandicapten en armen. Er zijn veel gezinnen die deze hulp soms niet kunnen bieden. Het gaat dan over op andere personen, andere families en, op een subsidiaire manier, op de samenleving om in hun behoeften te voorzien: “Religie die puur en onbesmet is voor God en de Vader is deze: weeskinderen en weduwen bezoeken in hun ellende en houden jezelf onbevlekt van de wereld. ” Sta me toe nu mijn eigen persoonlijke getuigenis te geven. Mijn echte vader werd vermoord toen ik een jaar oud was. Mijn moeder was zwanger van mijn zus in deze tijd toen het gebeurde. Natuurlijk kon mijn redeneervermogen dit niet doorgronden, omdat ik de leeftijd van begrip nog niet heb bereikt. Dit geweld treft de kinderen en familie op een fysiologische manier (een onderwerp verderop, dat ik met u meer zal onderzoeken). Opgroeien zonder vader was moeilijk. Mijn moeder hertrouwde toen ik ongeveer veertien jaar oud was en mijn stiefvader mij adopteerde en ik zijn achternaam aannam. Mijn mentale ontwikkeling begon te veranderen en ik stelde mezelf opnieuw in om me aan deze nieuwe manier van leven te conformeren. Snel vooruit twintig jaar in de toekomst. Mijn geadopteerde vader werd erg ziek en had iemand nodig die voor hem zorgde. Mijn zus en moeder hebben hun uiterste best gedaan om zijn laatste dagen comfortabel te maken. Ik heb mijn vader kunnen zien tijdens zijn laatste levensweek. Ik was in staat om over hem te bidden en hem te vertellen dat ik van hem hield voor alles wat hij voor mij deed. Ik vroeg zelfs om zijn vergeving in de tijd dat ik als zoon ‘tekortschoot’. We moeten allemaal onthouden dat we de levens van onze ouders niet kunnen beheersen. We kunnen hun slechte keuzes niet stoppen. Voorbeelden zijn misbruik, seksueel misbruik, verlatenheid, enz. Niemand op aarde heeft de perfecte ouders. Maar wat we kunnen doen, is bidden tot God dat hij de gebrokenheid geneest. Hij herstelt het verbrijzelde levensstuk dat alle mensen hebben meegemaakt, maar vooral leren we van onze fouten en de fouten van onze ouders, ouderen, om een ​​veel betere persoon in de samenleving te zijn. Als we echt van iemand houden, “zullen we het goede van de ander”, zoals St. Thomas Aquinas zegt. Wij wensen niets dan het beste voor een persoon. We werken aan een ‘geordende’ liefde die natuurlijk en liefdevol is. Dit vereist jaren van gebed en onderscheidingsvermogen, maar wanneer God een ziel laat zien hoe echt lief te hebben, is het iets opmerkelijks dat alleen jij wenst, het werd nagebootst.

Laten we afsluiten met dit gebed. Almachtige en altijd levende God, we danken u voor het heilige woord dat u aan Mozes, uw profeet en deze leer van de oudere Sirach hebt geopenbaard. Mogen jullie ons blijven leiden met de liefde van de Heilige Geest. Mogen wij ook het voorbeeld volgen van Jezus, uw Zoon, die leefde en stierf voor de redding van de hele mensheid. Moge u Levende God ons ware liefde en ware vreugde jegens onze ouders tonen. Hiervoor vraag ik je hemelse God, Amen.

 

Wees gezegend mijn broeders en zusters,

Aaron J Hackett

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: