Engelen, dienaren van de Allerhoogste God elementaire angelologie Aaron JP Hackett | Theologie | 2019/04/06

   Broeders en zusters, voordat God de wereld schiep, schiep hij de engelen. Hij schiep ze om hem te dienen en lief te hebben. Hij schiep ze met het doel om verenigd te zijn in de Ene familie van de schepping. Er zijn negen koren of soorten engelen zoals die in de bijbel en door verschillende theologen worden geïdentificeerd. [1]

* Serafijn: betekent “de brandende”. Ze hebben de meest intense liefde voor God en begrijpen Hem met de grootste helderheid, en prijzen hem voortdurend.

* Cherubijn: betekent “volheid van wijsheid”. Ze overwegen Gods goddelijke voorzienigheid en plannen voor zijn schepselen.

* Tronen: symboliseer goddelijke gerechtigheid en rechterlijke macht. Ze overwegen Gods macht en gerechtigheid.

Deze eerste drie zien en aanbidden God rechtstreeks. De volgende drie koren vervullen Gods plan in het universum.

* Dominions (of Dominations): betekent “autoriteit”. Zij besturen de kleinere koren van engelen.

* Deugden: naam oorspronkelijk voorgesteld kracht of sterkte. Ze implementeren de orders van de Dominions en besturen de hemellichamen.

* Bevoegdheden: ze confronteren en vechten tegen alle kwade krachten die tegen Gods voorzieningsplan zijn.

De laatste drie koren zijn direct betrokken bij menselijke aangelegenheden:

* Vorsten: zorg voor aardse overheden, dwz landen of steden

* Aartsengelen: bezorg Gods belangrijkste boodschappen aan de mensheid

* Angels: dien als bewakers voor ieder van ons

Sint-Augustinus, bisschop van Hippo, wordt geciteerd in de Katechismus van de katholieke kerk [2] dat “Angel” de naam is van hun kantoor, niet van hun aard. Als je de naam van hun aard zoekt, is het ‘geest’; als je de naam van hun kantoor zoekt, is het ‘engel’: van wat ze zijn, ‘geest’, van wat ze doen, ‘engel’. “Met hun hele wezen zijn de engelen dienstknechten en boodschappers van God.” zie altijd het aangezicht van mijn Vader die in de hemel is “zij zijn de” sterken die zijn woord doen, naar de stem van zijn woord luisteren. ” Een van de beroemdste van de drie aartsengel is Gabriël. Hij leverde de boodschap van God om eerst de priester Zechari’ah in het verslag van de evangelist Luke in zijn geschriften van het evangelie. “En Zechari’ah zei tegen de engel:” Hoe zal ik dit weten? Want ik ben een oude man, en mijn vrouw is gevorderd in jaren .”   En de engel antwoordde hem: “Ik ben Gabriël, die in de tegenwoordigheid van God sta; en ik was gestuurd om tot u te spreken en u dit goede nieuws te brengen.  En zie, u zult zwijgen en niet in staat zijn om te spreken tot de dag dat deze dingen zijn gebeurd, omdat u mijn woorden niet geloofde, die in hun tijd zullen worden vervuld. ‘   En de mensen wachtten op Zechari’ah, en ze vroegen zich af hoe laat hij in de tempel was. En toen hij naar buiten kwam, kon hij niet tot hen spreken, en zij zagen dat hij een visioen in de tempel had gezien; en hij maakte tekenen voor hen en bleef stom.   En toen zijn diensttijd was geëindigd, ging hij naar zijn huis. Na deze dagen werd zijn vrouw Elizabeth zwanger en gedurende vijf maanden verborg ze zich en zei: “Zo heeft de Heer me aangedaan in de dagen dat hij naar mij keek, om mijn smaad onder de mensen weg te nemen.” [3] Het andere verhaal is toen de Aartsengel Gabriël aan de Heilige Maagd Maria verscheen en de geboorte van de Messias verkondigde. “In de zesde maand werd de engel Gabriël door God gezonden naar een stad in Galilea genaamd Nazareth, naar een maagd die verloofd was met een man wiens naam was Jozef, van het huis van David; en de naam van de maagd was Maria. En hij kwam naar haar toe en zei: “Wees gegroet, vol van genade, de Heer is met u!” Maar zij was zeer verontrust over het gezegde en bedacht in haar gedachten welk soort begroeting dit zou kunnen zijn. En de engel zei tegen haar: “Wees niet bang, Maria, want je hebt genade gevonden bij God.   En zie, u zult zwanger worden en een zoon baren, en u zult hem de naam Jezus geven.

Hij zal groot zijn en de Zoon van de Allerhoogste worden genoemd;

en de Here God zal hem de troon van zijn vader David geven,

en hij zal voor altijd over het huis van Jakob regeren;

en van zijn koninkrijk zal geen einde komen. “

En Maria zei tegen de engel: “Hoe kan dit, omdat ik geen echtgenoot heb?” En de engel zei tegen haar:

“De Heilige Geest zal over u komen,

en de kracht van de Allerhoogste zal je overschaduwen;

daarom zal het te geboren kind heilig worden genoemd,

de Zoon van God.

En zie, je bloedvriendin Elizabeth heeft op haar oude dag ook een zoon verwekt; en dit is de zesde maand met haar die onvruchtbaar werd genoemd. Want bij God is niets onmogelijk. “   En Maria zei: “Zie, ik ben de dienstmaagd des Heren; laat het aan mij zijn volgens uw woord. “En de engel vertrok van haar.” [4]

 

Volgens de leer van de Heilige Moederkerk zijn ze “puur spirituele wezens, engelen hebben intelligentie en wil: ze zijn persoonlijke en onsterfelijke wezens” [5] Dit toont echt de opmerkelijke kracht van God. Engelen zijn door de Bijbel heen op vele missies gestuurd. Van de twee engelen die werden gestuurd om de steden Sodom en Gomorra te vernietigen [6] , toen Bileam de engel op de weg zag [7] . Mijn persoonlijke favoriete account is wanneer de engel van God de geboorte van Simson voorspelt in Richteren 13: 3-7   “En de engel van de Heer verscheen aan de vrouw en zei tegen haar:” Zie, u bent onvruchtbaar en hebt geen kinderen; maar u zult zwanger worden en een zoon baren. Wees daarom voorzichtig en drink geen wijn of sterke drank en eet niets onreins, want zie, u zult zwanger worden en een zoon baren. Geen scheermes zal op zijn hoofd komen, want de jongen zal vanaf zijn geboorte een Nazireeër tot God zijn; en hij zal beginnen Israël te bevrijden uit de hand der Filistijnen. “   Toen kwam de vrouw en vertelde haar man: “Een man Gods kwam naar mij toe, en zijn gelaat was als het gelaat van de engel Gods, zeer verschrikkelijk; Ik vroeg hem niet waar hij was, en hij vertelde me zijn naam niet;maar hij zei tegen mij: ‘Zie, u zult zwanger worden en een zoon baren; dus drink dan geen wijn of sterke drank en eet niets onreins, want de jongen zal een nazireeër van God zijn vanaf de geboorte tot de dag van zijn dood. ” Richteren 13: 21-23 ” De engel des Heren verscheen niet meer aan Mano’ah en zijn vrouw. Toen wist Mano’ah dat hij de engel des Heren was.   En Mano’ah zei tegen zijn vrouw: “We zullen zeker sterven, want we hebben God gezien.” Maar zijn vrouw zei tegen hem: “Als de Heer ons had willen doden, zou hij geen brandoffer en een ontbijtgranen hebben aanvaard. ons deze dingen aanbieden, of ons al deze dingen laten zien, of ons nu zulke dingen hebben aangekondigd. ‘

 

Van CCC 332 [8] ‘Engelen zijn aanwezig sinds de schepping en gedurende de gehele heilsgeschiedenis, hebben deze redding van verre of dichtbij aangekondigd en dienen de voltooiing van het goddelijk plan: zij sloten het aardse paradijs; beschermde partij; redde Hagar en haar kind; bleef Abrahams hand; communiceerde de wet door hun ministerie; leidde het volk van God; aangekondigde geboorten en roepingen; en hielp de profeten om maar een paar voorbeelden te noemen. Ten slotte kondigde de engel Gabriël de geboorte aan van de Voorloper en die van Jezus zelf. ” We zijn echt gezegend om deze hemelse wezens te hebben om hun voorspraak en hulp te vragen. Maar we moeten dit onthouden, het zijn alleen geschapen wezens met meer intelligentie dan wij, maar zij antwoorden alleen aan God. Jezus, de Zoon van God, kwam om de zieken te genezen, de kreupelen te genezen, de blinden te zien en de zonden van mensen te vergeven. De engelen werden geschapen om Jezus te aanbidden en te dienen en Maria te eren, wat de belangrijkste reden is dat satan dit verwierp (omdat hij werd geschapen als een serafijnengel), maar dit onderwerp zal worden behandeld in een andere toekomstige blog (demonologie). Laten we afsluiten met dit gebed.

Eeuwige en eeuwige Drie-eenheid, wij, roepen uw volmaakte Drie-eenheid als Eén, Ware God aan en danken u voor het delen met ons van de kleine mysteries van uw hemelse wezens. Wij danken u voor het creëren van helpers om ons te helpen op onze reis in het leven. We vragen onze beschermengelen en alle engelen in de hemel om ons op het rechte en smalle pad te houden, de vijand die voor ons staat te bevechten en ons te helpen een nauwere relatie met Christus op te bouwen. We vragen dit in je meest perfecte Naam Schepper God, amen. In de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen!

God zegene,

Aaron JP

 

 

 


[1] Gebeden voor het pelgrimsboek. www.magnificattours.com door Gary Appleberry

[2] CCC 329

[3] Lukas 1: 18-25

[4] Lukas 1: 26-38

[5] Catechismus van de katholieke kerk 330

[6] Genesis 19: 15-17

[7] Numeri 22: 31-33

[8] Catechismus van de katholieke kerk afdeling 332

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: