Och Gud såg att det var bra GUDS KÄRLEK TILL UNIVERSUM Aaron Joseph Hackett | Teologi | 2020/04/14

Gud skapade något från ingenting

Från sidorna på sidorna i den katolska kyrkans katekism CCC 27 ” Lusten efter Gud är skriven i det mänskliga hjärtat, eftersom människan är skapad av Gud och för Gud; och Gud slutar aldrig att dra människan till sig själv. Endast i Gud kommer han att hitta sanningen och lyckan som han aldrig slutar leta efter:

Mäns värdighet vilar framför allt på det faktum att han kallas till gemenskap med Gud. Denna inbjudan att prata med Gud riktas till människan så snart han kommer till. För om människan existerar beror det på att Gud har skapat honom genom kärlek och genom kärlek fortsätter att hålla honom i existens. Han kan inte leva fullt ut enligt sanning såvida han inte fritt erkänner den kärleken och överlåter sig till sin skapare . ”[1]

Bröder och systrar låter oss ära den Allsmäktige Gud som vill dela en sådan söthet med hela skapelsen! Hur mycket mer underbara och privilegierade vi är att njuta av den mjölk och honung som han ger oss. Innan han skapade oss var världen enorm och ogiltig[2] . Vår kärleksfulla Gud, som jag personligen erkänner som Mästerskaparen, skapade allt till existens Hur kan ett sådant väsen vet var man ska börja? Hur visste han hur många mjölkaktiga sätt att göra? Hur skulle han separera jorden från vattnet? Gör solen och månen? Detta kunde inte ha hänt från ingenting. För hur kan ingenting skapa sig själv? St Thomas Aquinas behandlar denna fråga från hans skrivande av Summa Theologiae Art.1, Obj 1 ” Det verkar som att skapa är inte att göra någonting från ingenting. För Augustine säger: ”Att oroa sig för vad som inte fanns alls; men att skapa är att skapa något genom att ta fram något från det som redan var. ” Gud tog fram något större än till och med mitt sinne kan drömma om, saker som änglarna som han skapade kan förstå en sådan skönhet. Underet av att leta efter en så vacker värld och höra universums skapare “Och han sa att det var bra”!

 

Betydelsen av att Gud säger att ”Det var bra ” är att Mästaren i universum inte gör något som inte är perfekt, han gör ingenting av några ”kvarvarande delar”. Du, jag, fisken som du fångar från kusten i Java-haven runt Indonesien eller de grödor som du odlar utanför den stora staden Riyadh, från de olivträd som du skördar utanför Jerusalem, allt som gjordes, är gjord och fortsätter att göras är perfekt i Guds ögon. Ty även Gud själv svarade Job,

”Vem är det som mörker råd genom ord utan kunskap? Gör upp dina ländar som en man, jag kommer att fråga dig, och du ska förklara för mig.

”Var var du när jag lägger jordens grund? Berätta om du har förståelse. Vem bestämde dess mätningar – du vet säkert! Eller vem sträckte linjen på den? På vad sjönk dess baser, eller vem lägger sin hörnsten när morgonstjärnorna sjöng tillsammans, och alla Guds söner ropade av glädje?

”Eller som stängde i havet med dörrar när det brast ut från livmodern; när jag gjorde moln dess plagg och tjocka mörker dess svängande band och föreskrev gränser för det, och satte stänger och dörrar och sa: “Så långt ska du komma och inte längre, och här ska dina stolta vågor stanna kvar”?

[3]

Guds storhet är utanför all denna rikedom i denna värld och större än någon mänsklig kung som har vandrat jorden. För hans kärlek är elden som tänder dödliga människors hjärta. Hans önskan att dela den kärleken är anledningen till att han skapade alla saker. St Thomas Aquinas bekräftar återigen att ” vi måste beakta inte bara utströmningen av ett visst väsen från ett visst medel, utan också utsläppet av allt från den universella orsaken, som är Gud; och denna utstrålning som vi utser med skapelsens namn. Vad som fortsätter med särskild utstrålning förutsätts inte för den utströmningen; som när en man skapas, var han inte förut, men människan är gjord av “inte-mannen” och vit från “inte-vit”. Därför om emanationen av hela den universella varelsen från den första principen beaktas, är det omöjligt att något varelse ska förutsättas före denna utstrålning. För ingenting är detsamma som ingen varelse. Därför som en människas generation är från “icke-varelsen” som är “icke-människan”, så är skapelsen, som är allt som är utstrålning, från “icke-varelsen” som är “ingenting.”[4] Var och en av oss mina bröder och systrar gjordes underbart av honom. Föreställ dig, din jordiska mor och far, håller dig och se till att du har ett vackert filtomslag runt dig. Hur de värnar ditt leende och de stora, vackra ögonen. Hur de ser på ditt ansikte, formen på ditt huvud. Kram den lilla kroppen och i deras inre natur, se till att du är skyddad och försvarad. Föreställ dig nu Gud, hur ingen har sett ansikte mot ansikte, men ändå skapade han dig i hans sinne. Han visste vilken typ av kroppen för att ge dig, visste han den bästa gåvan s att implantera in i ditt sinne. De flesta av dessa funktioner är den vackra själen som han skapade. Denna själ är mycket värdefull än alla stenar som han gjorde. Det är essensen som ger din fysiska kropp liv. Det ger dig din personlighet, din skratt och din karaktär som människa.  ”Då skapade Herren Gud en människa av damm från marken och andade livets andedräkt i näsborrarna; och människan blev ett levande varelse. Och Herren Gud planterade en trädgård i Eden i öster; och där satte han mannen som han hade bildat. ” [5] Samma ande som svävade över vattnet i tomrummet och mörkret, är samma levande Guds Ande som skapade oss till hans bild och för att uppfylla glädjen i honom. Tänk på detta för en personlig sekund. Gud behövde inte oss. Han behövde inte skapa någon för att njuta av sin skapelse. Han kunde ha gjort utan oss och varit i fred med sitt mästerverk. Men han ville ha någon del i sin glädje. Glädjen när du blir befordrad, när du har ditt första avkomma, när du först säger att jag älskar dig, när du först gifter dig, men denna glädje är en evigt hög, den är ren och väldigt söt. Men denna “älskling” smakas bara när vi har nått himlen och är i hans Mighty Presence i Beatific Vision . Låt oss inte slösa bort vår tid, talang och skatt. Låt oss inte missbruka djur och växter som är under vår vård. Låt oss ingen t skada eller skada varandra, för vi är alla barn av den levande Guden. Låt oss glädjas och vara tacksamma för den gåva som Gud har gett oss.

Reflektera över detta citat från en underbar man som berördes av Guds barmhärtighet,

”Gud skapade oss fritt så att vi kan känna, älska och tjäna honom i detta liv och vara lyckliga med honom för alltid. Guds syfte med att skapa oss är att få fram ett svar från kärlek och service här på jorden, så att vi kan uppnå vårt mål om evig lycka med honom i himlen.
Alla saker i denna värld är Guds gåvor, skapade för oss, för att vara de medel som vi kan lära känna honom bättre, älska honom mer säkert och tjäna honom mer trofast.
Som ett resultat borde vi uppskatta och använda dessa guds gåvor i den mån de hjälper oss mot vårt mål att älska service och förenas med Gud. Men i den mån alla skapade saker hindrar vår framsteg mot vårt mål, borde vi låta dem gå. ”
– St. Ignatius från Loyola

 

Tack och Guds välsignelse kommer över dig och ger dig hans fred!

 

Aaron Joseph Hackett

 


[1] Catechism of the Catholic Church CCC27

 

[2] 1 Mosebok 1: 1-2

[3] Jobb 38: 1-11

[4] Summa Theologiae fråga 45, svara på det

[5] 1 Mosebok 2: 7-8

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: