Pyhät velvollisuudet vanhempiensa osaan 1 Aaron Joseph Hackett | Vanhan testamentin opetus | 12.29.2019

Rauha ja hyvät sanomat olkoon teille, veljeni ja sisareni, jotka seuraat ja uskovat elävään Jumalan sanan antamiseen! Antakaa hänen iankaikkisen viisautensa avata sydämesi ja puhdistaa mielesi seuraavien opetusten ymmärtämiseen. Katsokaamme neljää käskyä, jonka itse Jumalan sormi kirjoitti profeetta Moosekselle Siinain vuorella. “Kunnioita isääsi ja äitiäsi, jotta päiväsi kestäisivät pitkään maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle.”Tämä käsky on erittäin tärkeä. Se osoittaa meille, että Jumala itse on asettanut ihmiselle luonnollisen järjestyksen. Ihminen, joka on luotu Jumalan kuvaksi ja samankaltaisuudeksi, on asettanut jokaisessa ihmisessä tämän “kirjoittamattoman säännön”, jonka me kaikki tiedämme olevan totta. Tämä “sääntö” opastaa ihmistä siitä, kuinka parhaiten toteuttaa elämänjärjestys käyttämällä luonnollista järkeään ympärillään ja kuinka parhaiten panna täytäntöön kaikille häntä seuraaville sukupolville.

Tästä pyhästä käskystä Sirach, Jumalan lain vanhin halusi näyttää meille, kuinka voimme parhaiten soveltaa tätä jokapäiväisessä elämässämme. Hajotamme hänen kirjoituksensa ja rukoilen, että Jumala avaa sielusi nähdäksesi mitä hän haluaa sinun oppivan tänään.

”Kuuntele minua isäsi, lapset; ja toimi sen mukaisesti, että sinut voidaan pitää turvassa. Sillä Herra kunnioitti isää lasten yläpuolella, ja hän vahvisti äidin oikeuden pojilleen. Joka kunnioittaa isäänsä sovittaa synneistä, ja joka kunnioittaa äitiään, se on kuin se, joka luo aarteen. Joka kunnioittaa isäänsä, hänen omat lapsensa ilahduttavat sitä, ja kun hän rukoilee, hänet kuullaan. Jokaisella, joka kunnioittaa isäänsä, on pitkä elämä, ja joka tottelee Herraa, päivittää äitinsä; hän palvelee vanhempiaan mestareinaan. “

Sirach kiinnittää ensin ihmisten, etenkin yhteiskunnan lasten, huomion. Hän selittää heille, että kun lapsi toimii Jumalan lain mukaisesti, heidät pidetään “turvassa” tämän maailman sudenkuoppia vastaan. “Sudenkuopat” ovat maailman, lihan ja paholaisen kiusaus, ihmisen väärät tavat, sen tumman ihmisen luonteen takia, jonka jokaisella luonnollisesti on taisteltava itsensä sisällä, ensimmäisten vanhempiemme “alkuperäisten syntien” takia, oman kehomme kapina omia sielujamme vastaan ​​moraalisessa, henkisessä valtakunnassa. Kaikkivaltias Jumala on määrännyt, että isä on kotitalouden pää. Hän on vastuussa jokaisesta perheensä tekemästä toiminnasta. Hän jakaa vaimonsa kanssa pyhän vastuun. He ovat molemmat yli lastensa kasvatuksessa ja käyttäytymisessä, jota näytetään päivittäin. “Joka kunnioittaa isäänsä, sovittaa syntistä”. Tämä osa puhuu venialaisista synneistä, jotka sitoudumme päivittäin. Kun teemme oikein vanhempiamme kohtaan, Jumala, joka näkee kaiken, ottaa sen huomioon ja mitä pienet rikoksesi teetkin, ”pyyhitään puhtaiksi”. Ei mistä tahansa ansioista, jotka olemme ansainneet tai emme ehkä ansainneet, vaan koska Jumala haluaa, että hänen luomuksensa tuntevat rakkautta ja yhtenäisyyttä toistensa kanssa. Varastoitava aarre ovat ”kolikoita”, jotka mitataan asteikolla tuomiopäivänä. Koska elämme ja kuolemme valintojemme perusteella, veljeni ja sisareni, jokainen toiminta, jonka ryhdymme tai emme suorita, pidetään huomiona. Et ehkä ajattele sen olevan tärkeä osa nyt, mutta lopulta jotain ja kaikkea käytetään pelastukseemme tai kirotuksemme. Kun meillä on omia lapsia, he näkevät sen esimerkin, jonka olet osoittanut heille vanhempiesi kanssa, että he haluavat tehdä kaiken kykynsä rajoissa tehdäksesi sinut onnelliseksi heidän kanssaan. Koska me ruokimme positiivista vahvistusta, niin lapsemme haluavat meille saman. Kun rukoilemme Kaikkivaltiasta Jumalaa, hän tietää, mitä ihmisen sydämessä on kirjoitettu, ja tuntemalla ihmisen, Jumala tietää jo, mitä olemme tehneet tai jättämättä tekemättä, antaa minkä tahansa armon hänelle, ei meille, jota pidetään tarpeellisina tämän arkeen. Herra kuuntelee niitä, jotka pelkäävät häntä, ja seuraa hänen tapojaan. S syntinen hän jättää huomionsa ja heitetään pois nähtävyyksistään. Pitkä elämä on Jumalan lahja. Hän päättää, kuka elää pidempään ja jonka elämää lyhennetään, sen perusteella, kuinka ihminen on elänyt sielun tilan mukaan. Ihminen voi luonnollisesti olla terveellistä, syödä hyvää ruokavaliota ja liikuntaa, mutta voi silti antaa periksi sairaudelle ja kuolemalle. Emme voi hallita milloin kuolemme, mutta meillä on valinnanmahdollisuus, kyky valita kuinka sanella elämäämme päivittäin. Kun noudatamme Jumalan lakeja, se tuo helpotusta äideillemme. He tietysti haluavat parasta lapsilleen. He haluavat, että heidän poikansa ja tyttärensä ovat onnellisia ja että elämä on heille täyttymystä.

CCC 2197 (press, 2016) toteaa, että ”Neljäs käsky avaa Dekalogin toisen taulukon. Se osoittaa meille hyväntekeväisyysjärjestyksen. Jumala on halunnut, että hänen jälkeensä meidän pitäisi kunnioittaa vanhempia, joille olemme elämän velkaa ja jotka ovat antaneet meille tiedon Jumalasta. Meillä on velvollisuus kunnioittaa ja kunnioittaa kaikkia niitä, joille Jumala on meidän puolestamme antanut auktoriteettinsa. ” Rakkautta on tärkeätä, koska se auttaa opettamaan ihmistä olemaan itsekkyyttä. Omatuntoissamme on kirjoitettu, että kaikki on Jumalan luomaa ja hänen luomuksessaan se oli hyvää. Jumala on numero yksi ja hänen pitäisi olla yksi elämässämme. Toissijainen osa on vanhempamme. Me lapsina olemme selkäranka yhteiskunnalle. Otamme uudet lait paikoilleen; autamme rakentamaan paljon suurempia yhteisöjä ja autamme sosiaalisessa kehityksessä. Vanhempamme opettavat meille ihmisen laeista ja Jumalan laeista. He vastaavat siitä, kuinka me elämme parhaiten. Heidät pidetään korkeimmalla tilillä siitä, nostettiinko meidät oikein vai väärin. Jos vanhempiemme ei olisi päättänyt tulla yhteen biologisesti, meitä ei syntyisi. Olemme vanhemmillemme velkaa kunnioitusta, vaikka he epäonnistuisivat meistä lapsina. Koska jokaisella on inhimillinen tahto, meillä on jälleen alkuperäinen synnin tahra langenneen ihmisluonnon takia, teemme virheitä ja joskus, elleivät useimmat, jäädä lastemme odotuksiin meistä.

CCC 1897 “Ihmisyhteiskunta ei voi olla hyvin järjestetty eikä vauras, ellei ihmisillä ole laillista valtaa sijoittaa instituutioidensa säilyttämiseen ja omistautumiseen niin pitkälle kuin on tarpeen työskennellä ja huolehtia kaikkien hyvästä.” Perheet ovat perusta Ihmisyhteiskunnille ja ilman, että ohjaamme lapsiamme, se johtaisi kaaokseen! Tämä koskee maailmanjohtajia, poliitikkoja ja niitä, jotka hallitsevat meitä. Jumala loi ihmisen elämään sopusoinnussa keskenään ja auttamaan toisiamme. Olemme rakenteellisia ruokkia toisiaan (henkisesti ja joskus kirjaimellisesti) herkän tasapainon luomiseksi maailmaan. Nyt se ei tarkoita, että elämme kaikki euforisessa maailmassa, mutta se tarkoittaa kuitenkin, että voimme oppia selviytymään ja kasvamaan ja elää sopusoinnussa ja rauhassa keskenään.

CCC 2208 ”Perheen tulisi elää siten, että sen jäsenet oppivat huolehtimaan ja ottamaan vastuun nuorista, vanhoista, sairaista, vammaisista ja köyhistä. Monet perheet ovat toisinaan kyvyttömiä tarjoamaan tätä apua. Sitten se siirtyy muille henkilöille, muille perheille ja toissijaisesti yhteiskunnalle heidän tarpeidensa hoitamiseksi: “Jumalan ja Isän edessä puhdas ja määrittelemätön uskonto on tämä: käydä orpojen ja leskien vaikeuksissa ja pitää itsesi värjäämättömäksi maailmalta. ” Saanen jakaa nyt oman henkilökohtaisen todistukseni. Todellinen isäni murhattiin, kun olin yhden vuoden vanha. Äitini oli raskaana siskoni kanssa tänä aikana, kun se tapahtui. Perustelukykyni ei tietenkään kyennyt havaitsemaan tätä, koska en ole vielä saavuttanut ymmärryksen ikää. Tämä väkivalta vaikuttaa fysiologisesti lapsiin ja perheeseen (tie tiellä, jota tutkin enemmän kanssasi). Kasvata ilman isää oli vaikeaa. Äitini avioitui uudelleen, kun olin noin neljätoistavuotias, ja isäpuolisani adoptoi minut, ja otin hänen sukunimensä. Psyykkinen kehitys alkoi muuttua ja sopeutin itseni mukautumaan tähän uuteen elämäntapaan. Eteenpäin kaksikymmentä vuotta tulevaisuudessa. Hyväksytty isäni sairastui hyvin ja tarvitsi jonkun huolehtimaan hänestä. Siskoni ja äitini tekivät parhaamme, jotta hänen viimeiset päivänsä olisivat mukavia. Sain nähdä isäni hänen viimeisenä elämänviikkona. Pystyin rukoilemaan häntä ja sanomaan hänelle, että rakastin häntä kaikesta, mitä hän teki minulle. Pyysin jopa hänen anteeksiantoaan aikoina, kun olin ”lyhytaikainen” poikana. Meidän kaikkien on muistettava, että emme voi hallita vanhempiemme elämää. Emme voi pysäyttää heidän huonoja valintojaan. Esimerkkejä voisi olla väärinkäyttö, seksuaalinen hyväksikäyttö, luopuminen jne. Kukaan maan päällä ei ole täydellisiä vanhempia. Mutta mitä voimme tehdä, on rukoilla Jumalaa, että hän paranna murtumisen. Hän mainitsee murtuneen elämäkappaleen, jonka kaikki ihmiset ovat kokeneet, mutta mikä tärkeintä, me opimme virheistämme ja vanhempiemme, vanhempiemme virheistä ollaksemme paljon parempi henkilö yhteiskunnassa. Kun me todella rakastamme jotakuta, me “tulemme toisten eduksi”, kuten St. Thomas Aquinas sanoo. Toivomme henkilölle vain parasta. Pyrimme kohti “tilattua” rakkautta, joka on luonnollista ja rakastavaa. Tämä vaatii vuosien rukousta ja havaitsemista, mutta kun Jumala näyttää sielun, kuinka todella rakastaa, se on huomattava asia, jota vain sinä haluat, se toistettiin.

Lopettakaamme tämä rukous. Kaikkivaltias ja aina elävä Jumala, kiitämme teitä Pyhästä sanasta, jonka ilmoititte Moosekselle, profeetallesi ja tästä vanhemman Sirakin opetuksesta. Voisitko jatkaa opastamista meille Pyhän Hengen rakkaudella. Seurataanpa myös poikasi Jeesuksen esimerkkiä, joka asui ja kuoli koko ihmiskunnan pelastuksen vuoksi. Voisitko elävä Jumala osoittaa meille todellista rakkautta ja todellista iloa vanhempia kohtaan. Tätä varten pyydän taivaallista Jumalaa, amen.

 

Ole siunattu veljeni ja sisareni,

Aaron J Hackett

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: