Heilige verpligtinge vir ouers se deel 1 Aaron Joseph Hackett | Ou-Testamentiese lering | 2019/12/29

Vrede en goeie tyding oor u, my broers en susters wat volg en glo in die Lewende Woord van God! Mag sy Ewige Wysheid u harte oopmaak en u verstand verlig om die volgende leringe te verstaan. Laat ons kyk na die vierde gebod wat geskryf is deur die vinger van God self aan die profeet Moses op die berg Sinai. “Eer u vader en u moeder, dat u dae kan verleng in die land wat die Here u God aan u gee.”Hierdie gebod is baie belangrik. Dit wys vir ons dat God self ‘n natuurlike orde aan die mens gestel het. Die mens is geskape na die beeld en gestalte van God en plaas ‘n “ongeskrewe reël” in elke mens, wat ons almal waar is. Hierdie ‘reël’ begelei die mens oor hoe hy die lewensorde beter kan uitvoer, deur sy natuurlike rede rondom hom te gebruik en die beste implementering vir al die geslagte wat hom volg.

Vanuit hierdie Heilige Gebod wou Sirach, ‘n ouderling van die wet van God, ons wys hoe ons dit die beste in ons daaglikse lewe kan toepas. Laat ons sy skrywe afbreek en ek bid dat God u siele sal oopmaak om te sien wat hy wil hê dat u vandag moet leer.

“Luister na my, u vader, kinders; en handel daarvolgens, sodat u veilig kan bly. Want die Here het die vader bo die kinders geëer, en hy het die moeder se reg op haar seuns bevestig. Wie sy vader eer vir sondes, en wie sy moeder verheerlik, is soos een wat skatte oplê. Elkeen wat sy vader eer, sal deur sy eie kinders bly wees, en as hy bid, sal hy verhoor word. Wie sy vader verheerlik, sal ‘n lang lewe hê, en elkeen wat die Here gehoorsaam, sal sy moeder verkwik; hy sal sy ouers as sy meesters dien. ”

Sirach kry eers die aandag van die mense, veral die kinders in die samelewing. Hy verduidelik vir hulle dat wanneer ‘n kind optree volgens die wet van God, hulle ‘veilig’ gehou word van die slaggate van hierdie wêreld. Die ‘slaggate’ is die versoeking van die wêreld, die vlees en die duiwel, die misleide maniere van die mens as gevolg van die donker menslike natuur wat almal van nature in hulself moet veg, as gevolg van die ‘oorspronklike sondes’ van ons eerste ouers, die opstand van ons eie liggame teen ons eie siele in die morele, geestelike sfeer. Almagtige God het beveel dat ‘n Vader hoof van die huisgesin is. Hy is verantwoordelik en aanspreeklik vir elke aksie wat sy gesin doen. Hy deel die heilige verantwoordelikheid met sy vrou. Hulle is albei oor hul kinders besig met die opvoeding en die gedrag wat daagliks vertoon word. “Elkeen wat sy Vader eer, doen versoening vir sondes”. Hierdie deel praat oor die hartseer wat ons daagliks doen. As ons reg teenoor ons ouers doen, sal God wat alles sien, dit in ag neem en watter klein misdrywe u ook al begaan, word “skoongevee”. Nie as gevolg van enige verdienste wat ons al dan nie verdien het nie, maar omdat God wil hê dat sy skepping ‘n gevoel van liefde en eenheid met mekaar moet hê. Die skat wat opgeberg word, is die “munte” wat op u skaal op die skaal gemeet word. Omdat ons leef en sterf deur ons keuses, my broers en susters, word elke aksie wat ons neem of nie doen nie, in ag geneem. U dink miskien nie dat dit nou ‘n belangrike deel is nie, maar uiteindelik sal alles en nog meer gebruik word vir ons redding of tot verdoemenis. As ons ons eie kinders het, sal hulle die voorbeeld sien wat u aan u ouers getoon het, dat hulle alles in hul vermoë wil doen om u gelukkig met hulle te maak. Aangesien ons positiewe versterking gee, wil ons kinders dieselfde vir ons hê. As ons tot die Almagtige God bid, weet hy wat in die harte van die mens geskrywe is, en deur die mens te ken, dan weet God wat ons gedoen het of nie het nie, sal hy ook al die guns verleen, en nie nodig vir hierdie daaglikse lewe nie. Die Here luister na diegene wat Hom vrees en sy weë volg. Die sondaar ignoreer hy en word uit sy sig gewerp. Lang lewe is ‘n geskenk van God. Hy bepaal wie langer leef en wie se lewe verkort word, gebaseer op hoe ‘n mens volgens die sielestand geleef het. ‘N Mens kan natuurlik gesond wees, ‘n goeie dieet eet en oefen, maar kan nog steeds swig voor siekte en dood. Ons kan nie beheer wanneer ons sal sterf nie, maar ons het die keuse, die vermoë om te kies hoe ons daagliks ons lewens bepaal. As ons die wette van God volg, bring dit ons moeders verligting. Hulle wil natuurlik die beste vir hul kinders hê. Hulle verlang dat hul seuns en dogters gelukkig is, en dat die lewe vir hulle ‘n vervulling is.

CCC 2197 (pers, 2016) noem dat “Die vierde gebod die tweede tafel van die Dekaloog open. Dit wys ons die volgorde van liefdadigheid. God het gewens dat ons, na hom, ons ouers moet eer aan wie ons die lewe skuld en wat die kennis van God aan ons oorhandig het. Ons is verplig om almal te respekteer en te respekteer wat God ten goede meewerk met sy gesag. ” Liefdadigheid is belangrik, want dit help om die mens te leer om nie selfsugtig te wees nie. Daar is in ons gewete geskryf dat alles deur God geskape is en in sy skepping, dit goed was. God is nommer een en behoort nommer een in ons lewens te wees. Die sekondêre deel is ons ouers. Ons as kinders is die ruggraat van die samelewing. Ons sal die nuwe wette in plek stel; ons sal help om baie groter gemeenskappe te bou en ons sosiale ontwikkeling te help. Ons ouers leer ons oor die wette van die mens en die wette van God. Hulle is daarvoor verantwoordelik om ons te wys hoe om die beste te leef. Dit word tot die grootste voordeel van ons gehou of ons reg of verkeerd grootgemaak is. As dit nie vir ons ouers was om biologies te kies nie, sou ons nie bestaan ​​het nie. Ons het ons ouers ons respek verskuldig, selfs al het hulle ons as kinders gefaal. Omdat almal ‘n menslike wil het, het ons weer die oorspronklike vlek van sonde vanweë ons gevalle menslike aard, maak ons ​​foute en kom ons soms, indien nie die meeste nie, agter die verwagtinge van ons kinders van ons af.

CCC 1897 “Die menslike samelewing kan nie goed geordend of voorspoedig wees nie, tensy sommige mense met wettige gesag belê het om hul instellings te bewaar en hulself te wy, sover dit nodig is om te werk en om te sorg vir almal.” Gesinne is die basis vir menslike samelewings, en sonder dat ons ons kinders sou lei, sou dit lei tot chaos! Dit geld vir wêreldleiers, politici en diegene wat oor ons heers. God het die mens geskape om in harmonie met mekaar te leef en mekaar te help. Ons is gestruktureerd om mekaar (intellektueel en soms letterlik) van mekaar te voed ten einde ‘n fyn balans in ons wêreld te skep. Dit beteken nie dat ons almal in ‘n euforiese wêreld sal leef nie, maar dit beteken tog dat ons kan leer om te kan omgaan en groei. en in harmonie en vrede met mekaar leef.

CCC 2208 “Die gesin moet so leef dat sy lede leer om te sorg en verantwoordelikheid te neem vir die kleintjies, die ou mense, die siekes, die gestremdes en die armes. Daar is baie gesinne wat soms nie in staat is om hierdie hulp te verleen nie. Dit wy dan op ander persone, ander gesinne, en op ‘n subsidiêre manier, die samelewing om in hul behoeftes te voorsien: ‘Godsdiens wat rein en onbesmet voor God en die Vader is, is dit: om weeskinders en weduwees in hul ellende te besoek en te bewaar jouself wat nie van die wêreld af staan ​​nie. ‘ Laat my toe om nou in my eie persoonlike getuienis te deel. My regte pa is vermoor toe ek een jaar oud was. My ma was swanger met my suster gedurende hierdie tyd toe dit gebeur het. Natuurlik kon my redenasievermoë dit nie begaan nie, want ek het nog nie die ouderdom van begrip bereik nie. Hierdie geweld beïnvloed die kinders en die gesin op ‘n fisiologiese manier (‘n onderwerp wat ek verder saam met u sal ondersoek). Om groot te word sonder ‘n pa was moeilik. My ma het weer getrou toe ek ongeveer veertien jaar oud was en my stiefpa my aangeneem het, en ek het sy familienaam aangeneem. My geestelike ontwikkeling het begin verander en ek het myself aangepas om aan te pas by hierdie nuwe manier van lewe. Snel vorentoe twintig jaar in die toekoms. My aangenome vader het baie siek geword en het iemand nodig om hom te versorg. My suster en moeder het die beste gedoen om sy laaste dae gemaklik te maak. Ek kon my pa gedurende sy laaste week van die lewe sien. Ek kon oor hom bid en vir hom sê dat ek hom liefgehad het vir alles wat hy vir my gedoen het. Ek het selfs om sy vergifnis gevra in die tye dat ek as ‘n seun ‘kortgekom’ het. Ons moet almal onthou dat ons nie die lewens van ons ouers kan beheer nie. Ons kan nie hul slegte keuses stop nie. Voorbeelde hiervan is mishandeling, seksuele mishandeling, verlating, ens. Niemand op aarde het die perfekte ouers nie. Maar wat ons kan doen, is om tot God te bid dat hy die gebrokenheid genees. Hy pas die verbrokkelde lewensstuk op wat alle mense ervaar het, maar die belangrikste is: ons leer uit ons foute en die foute van ons ouers, ouderlinge, om ‘n baie beter mens in die samelewing te wees. As ons waarlik lief is vir iemand, “sal ons die ander goed doen” soos St. Thomas Aquinas sê. Ons wens niks anders as die beste vir ‘n persoon nie. Ons streef na ‘n ‘geordende’ liefde wat natuurlik en liefdevol is. Dit verg jare van gebed en onderskeidingsvermoë, maar as God ‘n siel toon, hoe om waarlik lief te hê, is dit ‘n merkwaardige ding wat net jy wil, is dit herhaal.

Laat ons afsluit met hierdie gebed. Almagtige en immer lewende God, ons bedank u vir die Heilige woord wat u aan Moses, u profeet geopenbaar het en hierdie leer van Sirach, die ouderling. Mag u aanhou om ons te lei met die liefde van die Heilige Gees. Mag ons ook die voorbeeld volg van Jesus, u Seun, wat geleef en gesterf het ter redding van die ganse mensdom. Mag u Lewende God ons ware liefde en ware vreugde teenoor ons ouers toon. Hiervoor vra ek u hemelse God, Amen.

 

Seën my broers en susters,

Aaron J Hackett

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: