Engler, tjenere til den aller høyeste gud grunnleggende engelologi Aaron JP Hackett | Teologi | 04/06/2019

 Brødre og søstre, før Gud skapte verden, skapte han englene. Han skapte dem for å tjene og elske ham. Han skapte dem med det formål å være forent i Skapelsens enfamilie. Det er ni kor eller typer engler som blir identifisert i Bibelen og av forskjellige teologer. [1]

* Seraphim: betyr “de brennende”. De har den mest intense kjærligheten til Gud og forstår Ham med størst klarhet, og lovser ham hele tiden.

* Cherubim: betyr “visdomens fylde”. De overveier Guds guddommelige forsyn og plan for Hans skapninger.

* Thrones: symboliserer guddommelig rettferdighet og rettsmakt. De vurderer Guds kraft og rettferdighet.

Disse tre første ser og elsker Gud direkte. De neste tre korene oppfyller Guds plan i universet.

* Dominions (eller Dominations): betyr “autoritet”. De styrer de mindre englernes kor.

* Dyder: Navn opprinnelig foreslått makt eller styrke. De gjennomfører ordrene fra Dominionene og styrer himmellegemene.

* Styrker: De konfronterer og bekjemper eventuelle onde krefter i motsetning til Guds forsynsplan.

De tre siste korene er direkte involvert i menneskelige saker:

* Prinsipper: omsorg for jordiske prinsipper, det vil si nasjoner eller byer

* Archangels: lever Guds viktigste budskap til menneskeheten

* Engler: tjene som verge for hver av oss

Saint Augustine, bikop av flodhest er sitert i katekesmen til den katolske kirke [2] at “Angel” er navnet på deres kontor, ikke av deres natur. Hvis du søker navnet på deres natur, er det “ånd”; hvis du søker navnet på kontoret sitt, er det en engel: fra hva de er, ‘ånd’, fra det de gjør, ‘engel’. “Med deres hele vesener er englene tjenere og budbringer av Gud. Fordi de” se alltid min Faders ansikt som er i himmelen “de er de” mektige som gjør sitt ord, hør etter stemmen til hans ord “. En av de mest kjente av de tre aengangelene er Gabriel. Han leverte Guds budskap for først å presten Zechari’ah i evangelisten Lukas konto i hans evangeliumskrifter. “Og Sakaría sa til engelen:” Hvordan skal jeg vite dette? For jeg er en gammel mann, og min kone er avansert i år .”   Og engelen svarte ham: «Jeg er Gabriel, som står i Guds nærhet; og jeg ble sendt for å snakke med deg, og å gi deg denne gode nyheten.   Og se, du vil være stille og ute av stand til å tale til den dagen da disse ting skje, fordi du ikke tro på mine ord, som vil bli oppfylt i deres tid. “   Og folket ventet på Zechari’ah, og de lurte på sin forsinkelse i templet. Da han kom ut, kunne han ikke tale til dem, og de skjønte at han hadde sett en visjon i templet; og han gjorde tegn til dem og ble stum.   Og da tjenestetiden hans ble avsluttet, dro han hjem. Etter denne tiden tok kona Elisabet sin oppfattelse, og i fem måneder skjulte hun seg og sa: “Således har Herren gjort mot meg i de dager da han så på meg for å ta bort min forakt blant mennene.” [3] Den andre kontoen er når akeengelen Gabriel dukket opp til den salige jomfru Maria, som forkynte Messias fødsel. «I den sjette måneden ble engelen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilea, kalt Nasaret, til en jomfru som var forlovet til en mann som heter Josef, av Davids hus; og jomfruens navn var Maria. Og han kom til henne og sa: «Hail, full av nåde, Herren er med deg!» Men hun var svært uroliget ved ordtaket og tenkte i hennes sinn hva slags hilsen dette kunne være. Og engelen sa til henne: Vær ikke redd, Maria, for du har funnet tjeneste med Gud.   Og se, du skal bli gravid og ha en sønn, og du skal kalle hans navn Jesus.

Han vil bli stor og bli kalt Den Høyseste Sønn;

og Herren Gud vil gi ham tronen til sin far David,

og han skal regjere over Jakobs hus for alltid;

og hans kongedømme vil det ikke bli slutt. “

Og Maria sa til engelen: “Hvordan kan dette være, siden jeg ikke har en mann?” Og engelen sa til henne:

“Den Hellige Ånd vil komme over deg,

og den Allmektiges kraft vil overskygge deg;

Derfor blir barnet som blir født, kalt hellig,

Guds Sønn.

Og se, din kinswoman Elizabeth i hennes alder har også tenkt en sønn; og dette er den sjette måneden med henne som ble kalt ufruktbar. For med Gud blir ingenting umulig. “   Og Maria sa: “Se, jeg er Herrens tjener; la det være for meg etter ditt ord. “Og engelen forlot henne.” [4]

 

Ifølge undervisningen i Den hellige mors kirke er de “rene åndelige skapninger, engler har etterretning og vilje: de er personlige og udødelige skapninger” [5] Dette viser virkelig Guds bemerkelsesverdige kraft. Engler har blitt sendt på mange oppdrag gjennom hele Bibelen. Fra de to englene som ble sendt for å ødelegge byene Sodom og Gomorra [6] da Bileam så engelen på veien [7] . Min personlige favoritt konto er når Guds engel forutser Samsons fødsel i Dommer 13: 3-7   “Og Herrens engel viste seg for kvinnen og sa til henne: Se, du er ufruktbar og har ingen barn; men du skal tenke og bære en sønn. Så vær ikke forsiktig og drikk ingen vin eller sterk drikke og spis ikke uren, for du skal bli gravid og bære en sønn. Ingen skraper skal komme over hans hode, for gutten skal være en naziritt til Gud fra fødselen; og han skal begynne å befri Israel fra filistrenes hånd. “   Da kom kvinnen og fortalte mannen sin: “En Guds mann kom til meg, og hans ansikt var som Guds engels ansikt, veldig forferdelig; Jeg spurte ikke ham hvor han var, og han fortalte ikke navnet hans; men han sa til meg: Se, du skal bli gravid og bære en sønn; så drikk ingen vin eller sterk drikke og spis ikke noe urent, for gutten skal være en naziritt til Gud fra fødselen til dagen for hans død. ‘” Dommer 13: 21-23 ” Herrens engel viste ikke lenger seg for Mano’ah og til sin kone. Da visste Mano’ah at han var Herrens engel.   Og Manoah sa til sin kone: “Vi skal sikkert dø, for vi har sett Gud.” Men hans kone sa til ham: “Hvis Herren hadde ment å drepe oss, ville han ikke ha tatt imot et brennoffer og en frokostblanding som vi har tilbudt, eller viste oss alle disse ting, eller kunngjorde oss slike ting som disse. “

 

Fra CCC 332 [8] “Engler har vært til stede siden skapelsen og gjennom frelseshistorien, og kunngjør denne frelsen fra fjernt eller nær og tjener oppnåelsen av den guddommelige planen: de lukket det jordiske paradiset; beskyttet mye; reddet Hagar og hennes barn; ble Abrahams hånd; kommunisert loven av deres tjeneste; førte Guds folk; annonserte fødsler og kallelser; og assistert profetene, bare for å nevne noen få eksempler. Endelig annonserte engelen Gabriel fødsel av forgjengeren og den av Jesus selv. ” Vi er virkelig velsignet for å ha disse himmelske vesener å be om deres forbønn og hjelp. Men vi må huske dette, de er bare skapte skapninger med mer intelligens enn oss, men de svarer bare til Gud alene. Jesus, Guds Sønn kom for å helbrede de syke, helbrede lammen, synge de blinde og tilgi menneskers synder. Englene ble skapt for å tilbe og tjene Jesus og ære Maria, som er den viktigste grunnen til at Satan avviste dette (siden han ble skapt som en serafimengel), men dette temaet vil bli dekket i en annen fremtidig blogg (demonologi). La oss lukke med denne bønnen.

Evig og evig treenighet, Vi, påkalle din perfekte Threeness som en, sant Gud og takk for at du deler de små mysterier dine himmelske vesener med oss. Vi takker for at du har skapt hjelpere til å hjelpe oss på vår reise i livet. Vi ber våre verneengler og alle englene i himmelen for å holde oss på den rette og smale stien, bekjempe fienden som er foran oss og hjelpe oss med å bygge et nærmere forhold til Kristus. Vi spør dette i din mest perfekte navneskaper Gud, amen. I Faderens navn, Sønnen og Den Hellige Ånd. Amen!

Gud velsigne,

Aaron JP

 

 

 


[1] Bønner til Pilgrim bok. www.magnificattours.com av Gary Appleberry

[2] CCC 329

[3] Lukas 1: 18-25

[4] Lukas 1: 26-38

[5] Katekes av katolske kirke 330

[6] 1. Mosebok 19: 15-17

[7] Numbers 22: 31-33

[8] Katekes av den katolske kirke § 332

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: