Änglar, tjänare till den Högsta Gud grundläggande ängelologi Aaron JP Hackett | Teologi | 2019/04/06

 Bröder och systrar, innan Gud skapade världen skapade han änglarna. Han skapade dem för att tjäna och älska honom. Han skapade dem med ett syfte att vara förenade i Skapelsens enfamilj. Det finns nio kor eller typer av änglar som identifieras i bibeln och av olika teologer. [1]

* Seraphim: betyder “de brinnande”. De har den mest intensiva kärleken till Gud och förstår honom med största klarhet och lovar honom hela tiden.

* Cherubim: betyder “fullhet av visdom”. De överväger Guds gudomliga providence och plan för sina varelser.

* Thrones: symboliserar gudomlig rättvisa och rättslig kraft. De överväger Guds kraft och rättvisa.

Dessa tre tre ser och älskar Gud direkt. De kommande tre koren uppfyller Guds plan i universum.

* Dominions (eller Dominations): betyder “authority”. De styr de änglarnas mindre kor.

* Dygder: Namn som ursprungligen föreslog kraft eller styrka. De genomför order från Dominionerna och styr de himmelska kropparna.

* Makter: De konfronterar och bekämpar alla onda krafter mot Guds försiktighetsplan.

De sista tre koren är direkt inblandade i mänskliga angelägenheter:

* Principer: vård för jordiska styrkor, det vill säga nationer eller städer

* Ärkeänglar: lever Guds viktigaste budskap till mänskligheten

* Angels: tjäna som vårdnadshavare för var och en av oss

Saint Augustine, flodhästens biskop är citerad i katolska kyrkans katekism [2] att “Ängel” är namnet på deras kontor, inte av deras natur. Om du söker namnet på deras natur är det “ande”; Om du söker namnet på deras kontor är det “ängel”: från vad de är, “ande”, från vad de gör “ängel”. “Med sina hela varelser är änglarna tjänare och budbärare av Gud. För att de” se alltid min Faders ansikte som är i himlen “, de är de” mäktige som gör sitt ord, lyssnar på hans ords röst “. En av de mest kända av de tre ärkeänglarna är Gabriel. Han leverade Guds budskap att först prästen Zechari’ah i evangelisten Lukas konto i hans evangeliums skrifter. “Och Sakarja sade till ängeln:” Hur ska jag veta detta? För jag är en gammal man, och min fru har utvecklats i år .”   Och ängeln svarade honom: “Jag är Gabriel, som står i Guds närhet; och jag skickades för att prata med dig och att föra dig denna goda nyhet.   Och se, du kommer att vara tyst och oförmögen att prata till den dag då dessa saker kommer att ske, för att du inte trodde på mina ord, som kommer att bli uppfyllda i deras tid. “   Och folket väntade på Zechari’ah, och de undrade vid sin fördröjning i templet. Och när han kom ut, kunde han inte tala med dem, och de upplevde att han hade sett en vision i templet; och han gjorde tecken på dem och förblev dumma.   Och när hans tjänstgöringstid slutade gick han till sitt hem. Efter dessa dagar drog hans fru Elizabeth sig, och i fem månader gömde hon sig och sade: “Således har Herren gjort mot mig i de dagar då han tittade på mig för att ta bort min skandal bland männen.” [3] Det andra kontot är när ärkeängel Gabriel verkade för den välsignade jungfru Maria, som förkunnar Messias födelse. “Under den sjätte månaden skickades ängeln Gabriel från Gud till en stad i Galileen, som heter Nazaret, till en jungfru, förlovad till en man, vars namn var Josef, av Davids hus; och jungfruens namn var Maria. Och han kom till henne och sade: “Hail, full av nåd, Herren är med dig!” Men hon blev mycket orolig över ordspråket och tänkte på henne vad det var för hälsning. Och ängeln sade till henne: “Var inte rädd, Maria, ty du har funnit nåd med Gud.   Och se, du kommer att bli gravid i din livmoder och bära en son, och du skall kalla hans namn Jesus.

Han kommer bli stor, och han kommer att kallas Den Högsta Sonen.

och Herren, Gud, kommer att ge honom sin faders Davids tron,

och han kommer att regera över Jakobs hus för evigt;

och hans rike kommer det inte att bli något slut. “

Och Maria sade till ängeln: “Hur kan detta vara, eftersom jag inte har någon man?” Och ängeln sa till henne:

“Den Helige Anden kommer över dig,

och den Högsta kraften kommer att skymma dig;

Därför kommer barnet att födas att kallas heligt,

Guds Son.

Och se, din släkting Elizabeth i hennes ålder har också blivit en son; och det här är den sjätte månaden med henne, som kallades karg. För med Gud blir ingenting omöjligt. “   Och Maria sade: “Se, jag är Herrens tjänstehjälp; låt det vara för mig enligt ditt ord. “Och ängeln avled från henne.” [4]

 

Enligt lära av den Heliga Moderkyrkan är de “rena andliga varelser, änglarna har intelligens och vilja: de är personliga och odödliga varelser” [5] Detta visar verkligen Guds anmärkningsvärda kraft. Änglar har skickats på många uppdrag genom hela bibeln. Från de två änglarna som skickades för att förstöra städerna Sodom och Gomorra [6] när Bileam såg ängeln på vägen [7] . Mitt personliga favorits konto är när Guds ängel förutser Samson i Judges 13: 3-7   “Och Herrens ängel uppträdde för kvinnan och sade till henne:” Se, du är barren och har inga barn; men du ska bli gravid och bära en son. Var därför försiktig och drick inget vin eller en stark dryck och ät ingenting illa, ty se, du skall bli gravid och bära en son. Ingen rakhyvel kommer på hans huvud, för pojken ska vara en nazirit till Gud från födseln; och han skall börja föra Israel från filistéernas hand. “   Då kom kvinnan och berättade för sin man: “En Guds man kom till mig, och hans ansikte var som Guds ängels ansikte, väldigt fruktansvärt; Jag frågade inte honom var han var, och han berättade inte hans namn; men han sade till mig: ‘Se, du skall bli gravid och bära en son; så dricker du inget vin eller en stark dryck och äter ingenting orent, för pojken ska vara en nazirit till Gud från födsel till dagen för hans död. ” Domare 13: 21-23 ” Herrens ängel syntes inte mer att Mano’ah och hans fru. Då visste Mano’ah att han var Herrens ängel.   Och Manoah sade till sin hustru: “Vi skall säkert dö, för vi har sett Gud.” Men hans fru sade till honom: “Om Herren hade tänkt att döda oss, hade han inte tagit emot ett brännoffer och en fling erbjuda oss till våra händer eller visa oss alla dessa saker, eller nu meddelade oss sådana saker som dessa. “

 

Från CCC 332 [8] “Änglar har varit närvarande sedan skapandet och genom frälsningens historia, som meddelade denna frälsning långt ifrån eller nära och betjänar den gudomliga planens fullbordande: de stängde det jordiska paradiset; skyddad parti; räddade Hagar och hennes barn; stannade Abrahams hand; meddelade lagen genom deras tjänst ledde Guds folk; meddelade födelser och kallelser; och hjälpte profeterna, bara för att citera några exempel. Slutligen tillkännagav ängeln Gabriel föregångaren och Jesus själv. ” Vi är verkligen välsignade för att få dessa himmelska varelser att be om deras förbindelse och hjälp. Men vi måste komma ihåg detta, de är bara skapade varelser med mer intelligens än oss, men de svarar bara på Gud. Jesus, Guds Son kom för att läka de sjuka, bota lammet, få syn på de blinda och förlåta människors synder. Änglarna skapades för att dyrka och tjäna Jesus och hedra Maria, vilket är den främsta orsaken till att Satan avvisade detta (eftersom han skapades som en serafimängel), men detta ämne kommer att täckas i en annan framtida blogg (demonologi). Låt oss nära med denna bön.

Evig och evig treenighet, Vi, påkallar din perfekta Threeness som en, sant Gud och tack för att du delade med oss ​​de små mysterierna i dina himmelska varelser. Vi tackar dig för att du skapade hjälpare för att hjälpa oss på vår resa i livet. Vi frågar våra skyddsänglar och alla änglar i himlen för att hålla oss på den raka och smala vägen, slåss mot fienden som ligger framför oss och hjälpa oss att bygga ett närmare förhållande till Kristus. Vi frågar detta i din mest perfekta namn skapare gud amen. I Faderns namn, Sonen och den Helige Anden. amen!

Gud välsigna,

Aaron JP

 

 

 


[1] Böner för Pilgrim bok. www.magnificattours.com av Gary Appleberry

[2] CCC 329

[3] Lukas 1: 18-25

[4] Lukas 1: 26-38

[5] Katolska katedralens katekes 330

[6] Genesis 19: 15-17

[7] Numbers 22: 31-33

[8] Katekism av den katolska kyrkan avsnitt 332

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: