Adakah anda bersedia untuk mati kerana apa yang anda percaya?

Bagaimana anda akan menjawab kenyataan yang berani itu? Sekarang soalan-soalan ini tidak hanya pergi untuk hanya orang Kristian. Anda boleh menjadi seorang Buddha yang menghadapi penganiayaan, Seorang Muslim, seorang Ateis? Mungkin anda tidak mempunyai agama, tetapi anda percaya sesuatu. Lihat, kebanyakan bahagian dunia barat, anda tidak perlu bimbang tentang isu ini. Anda boleh percaya apa sahaja yang anda mahu atau tidak percaya apa-apa. Anda mempunyai hak manusia ini. Tetapi di banyak tempat lain di seluruh dunia. Bergantung kepada siapa yang anda percayai, atau apa yang anda percayai, ia boleh menjadi tempat kedua terakhir anda di bumi dengan kepercayaan itu.

Dr. Martin Luther King Jr adalah seorang lelaki yang hebat. Dia berjuang untuk hak-hak sivil kita, ditangkap banyak masa sehingga dia dibunuh pada 4 April 1968 di Memphis, Tennessee. Presiden John F. Kennedy telah dibunuh pada 22 November 1963. Beliau adalah penyokong gerakan hak-hak sivil semasa zamannya. Benazir Bhutto adalah Perdana Menteri wanita pertama Pakistan sehingga dia kembali ke negaranya dan dibunuh pada 27 Disember 2007. Sekarang mereka telah banyak orang sepanjang sejarah manusia kita, yang mungkin tidak mempunyai nama “terkenal”, tetapi telah mati untuk sesuatu yang mereka percaya. Sebenarnya, Anda tidak akan membenarkan diri anda dikorbankan untuk sesuatu yang anda tidak percaya, sesuatu yang tidak bernilai kepada anda. Sekiranya anda mempunyai cukup keyakinan dan anda tahu di dalam hati anda bahawa apa yang anda percayai adalah benar, anda akan bersedia untuk meneruskan semua mil untuk menyebarkan kebenaran, jadi semua orang akan mendengarnya.

Leonardo Da Vinci adalah seorang arkitek, ahli muzik, jurutera, saintis dan pencipta. Dia melancarkan payung terjun pertama, helikopter pertama, pesawat pertama, tangki pertama, senapang berulang pertama, jambatan berayun, bot dayung dan kereta motor pertama. Da Vinci direka mesin perang juga. Namun pada masa itu, ada yang berkuasa menganggap dia seorang revolusioner, ada yang mungkin mahu dia diam tentang idea-ideanya. Namun dia berdiri teguh dan tetap mengikuti kursus. Sekarang untuk mengatakan ia adalah mudah kerana saya menaipnya, akan menjadi bohong munafik. Idea datang dan pergi seperti pintu pusingan di Mall. Tetapi lambat laun, anda akan mencapai satu titik, di mana anda tidak akan menyembunyikan lagi. Di mana anda akan keluar dan mengatakan saya percaya ini, itu atau yang lain. Idea harus dikongsi dan tidak ditekan. Namun, apabila datang kepada komuniti Kristian, kita seolah-olah tidak mendapat lulus. Nampaknya kita adalah pembuat masalah di dunia.

Jadi apa yang membuatkan anda mahu percaya kepada Yesus Kristus? Pertama saya berkongsi pautan di sini,

https://www.theguardian.com/world/2017/apr/14/what-is-the-historical-evidence-that-jesus-christ-lived-and-died

Anda boleh menyemak ini. Saya tahu kebanyakan orang tidak percaya kepada Yesus Kristus. Saya tidak berada di sini, dan blog saya tidak bermaksud untuk anda percaya kepada Yesus. Itu, saya harap itu keputusan yang akan anda buat untuk diri anda sendiri. Tetapi bagi saya, dengan begitu banyak perkara yang telah berlaku dalam hidup saya, situasi yang mungkin lebih buruk dan ia tidak, adalah satu keajaiban kepada saya. Hidup adalah keajaiban sendiri. Kami mempunyai burung di udara, air minum dan mesin yang membantu kami pergi ke dunia hari ini. Tetapi apa yang benar, iman Kristian? Apa yang membuatkan seseorang, biarkan dirinya dibakar hidup-hidup atau dimakan oleh haiwan?

Yesus Kristus adalah Anak Tuhan yang Hidup. Inilah yang saya percayai. Itulah kebenaran bagiku. Sekiranya anda melihat Yesus sebagai guru yang pernah hidup, atau mungkin anda tidak percaya kepadanya. Itu juga baik. Dia tidak suka kita yang lain. Saya menghargai seseorang, berdasarkan keputusan dan pilihannya dalam hidupnya. Anda tidak perlu mempercayai apa yang saya percaya, tetapi hendaklah menghormatinya. Saya telah bertemu dengan orang-orang hebat yang menyembah Budda atau Allah, itu tidak menghalang mereka daripada menjadi manusia kepada saya, Jadi mengapa saya tidak melakukan perkara yang sama untuk orang lain? Sekiranya rumah terbakar dan seseorang memerlukan bantuan dan anda boleh mendapatkan bantuan dengan selamat sebelum ambulans dan trak api pergi ke tempat kejadian, adakah anda akan membahayakannya untuk menyelamatkan Ibu lima kanak-kanak? Blog ini dibuat untuk anda duduk dan berfikir. Untuk berfikir dan berfikir lagi.

Apabila zaman datang dalam sejarah manusia dan kita menghadapi situasi yang sukar, bagaimana kita bertindak balas? Bagaimana kita bertindak balas? Anda boleh berbangga dan berbangga, jika anda tidak pernah melakukannya. Saya memberitahu seorang Askar muda ketika saya berada di Tentera Darat bahawa anda tidak pernah tahu bagaimana anda akan bertindak balas dalam Pertempuran, sehingga anda mendapat peluru pertama yang melewati kepala anda. Apabila keadaan hidup dan kematian anda, anda tidak akan pernah tahu bagaimana anda akan bertindak balas. Jadi soalan saya kepada pembaca saya adalah ini ….

Apa pun yang anda percayai sesuatu yang 100% benar kepada anda, adakah anda sanggup berkorban untuknya? Bersedia untuk pergi ke hujung bumi untuk itu? Bersedia untuk meletakkan hidup anda untuk itu? “Kebenaran akan membuat kamu bebas” Yohanes 8:32

Terbaik,

Aaron J

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: