Kenapa Rosario begitu penting untuk berdoa?

Tuhan Tuhan memberi kita banyak alat dalam perjuangan kita melawan setan dan anak-anaknya. Pertama, kita mempunyai Firman Hidup, yang diberikan kepada kita oleh Firman yang dibuat Flesh, Yesus Kristus. Dia meluluskan segala kuasa dan kuasa kepada murid-muridnya Matt 28: 18-20 “Kemudian Yesus datang kepada mereka dan berkata,” Segala kuasa di langit dan di bumi telah diberikan kepadaku. Oleh itu pergilah dan jadikan murid dari semua bangsa, membaptis mereka dengan nama Bapa dan Anak dan Roh Kudus, dan mengajar mereka untuk mematuhi segala yang telah saya perintahkan kepadamu. Dan sesungguhnya saya selalu bersama dengan anda, hingga ke akhir zaman. “Ketika Kristus memberikan Kunci kepada Petrus, jemaatnya ditubuhkan di bumi ini. Kami diberikan segala yang kami perlukan untuk membantu kami menjadi murid yang hebat. Sekarang soalan yang mungkin ada, di manakah dalam Alkitab yang dikatakan Yesus untuk berdoa Rosario? Jawapan yang mudah, anda lihat Lukas 1: 28-31 KJV “Dan malaikat itu masuk kepadanya dan berkata,” Salam, engkau yang sangat disukai, Tuhan menyertai engkau. Berbahagialah engkau di kalangan wanita. Dan ketika ia melihatnya, ia merasa gelisah dengan kata-katanya, dan memikirkan apa yang harus dilakukannya. Dan malaikat itu berkata kepadanya, “Jangan takut, Maria: sebab engkau mendapat kasih Allah. Dan, lihatlah, engkau akan mengandung dalam rahimmu, dan melahirkan seorang anak laki-laki, dan engkau akan memanggil namanya Yesus. “Alasan mengapa aku termasuk versi Kitab Suci King James adalah untuk menunjukkan kepada saudara-saudara bukan saudara Katolik saya bahawa malaikat utusan Tuhan Yang Maha Kuasa. Malaikat Jibril telah dihantar untuk menyampaikan firman Tuhan Bapa kepada gadis Yahudi ini yang dipilih untuk memegang “Firman Made Flesh, yang kemudian tinggal di antara kita. (Yohanes 1:14).

Pingat Rosary, apabila anda memecah semuanya, adalah Perjanjian Baru yang diberikan kepada kehidupan Kristus dari Kelahirannya kepada Penyaliban dan Pengangkatannya ke Syurga untuk Duduk di sebelah kanan Bapa. Kebanyakan orang tidak membaca Alkitab seperti yang sepatutnya. Ini adalah cara mudah untuk memahami kata-kata suci. Kerana kita sebagai orang Kristian tahu bahawa Alkitab adalah “Hidup”, Roh Kudus akan membuka hati kita dan fikiran kita untuk melihat kebenaran. Betapa berharga untuk menghabiskan masa bermeditasi pada Kehidupan Guru kami menggunakan doa yang penuh kasih sayang ini. Latria (Greek) -Nya manifestasi penyerahan dan pengakuan ketergantungan yang disebabkan oleh sesuatu yang tidak ada (Tuhan). Ini bermakna bahawa segala yang kita ada di dunia adalah kerana Tuhan dan Tuhan sahaja. Apabila kita berdoa, kita berdoa dan menawarkan korban kepada Tuhan. Dia adalah yang tertinggi. Dia adalah pemberi kehidupan dan makanan kami. Kita tidak diselamatkan oleh para malaikat, yang diciptakan makhluk-makhluk, ataupun kita diselamatkan oleh orang-orang kudus atau bahkan Perawan Maria yang Diberkati. Dia juga adalah makhluk yang dicipta. Apa yang diajar oleh Jemaat, kita boleh melihat ke arah mereka, yang menawarkan contoh-contoh Suci yang sebenar. Contoh yang diiktiraf. Sama seperti anda melihat ibu bapa atau model peranan yang membantu memberi impak positif dalam kehidupan duniawi, kita melihat kepada Ibu Yang Maha Tinggi, kerana dia dikandung tanpa dosa, dan menjadi pengikut Anak Yesus sehingga semua kaki salib, di mana dia melihat anaknya, disiksa, dipukul dan dihukum mati. Dulia (Greek) – Perwujudan penyerahan dan penghormatan yang diberikan kepada seseorang yang diciptakan. Ini semua orang yang menjadi teladan contoh mengikuti Kehidupan Yesus Kristus. Dari Pastor anda ke penyelaras pengajian Bible anda. Dari para martir awal Gereja kepada Paulus Rasul, kita mempunyai banyak orang bahawa Tuhan telah membangkitkan untuk menunjukkan kepada kita bagaimana menjadi “saksi hidup” kepada Firman. Malaikat Jibril lagi menyampaikan kata-kata yang dituturkan tentang Tuhan dan Mary adalah contoh terbaik tentang cara mengatakan “Ya” kepada Tuhan dan mengatakan “ya” kepada penyembahan Tuhan!

Iblis membenci kita. Dia membenci bahawa kita mengikuti Yesus dan membaca kata-katanya. Dia akan cuba menggoda kita untuk menjauhkan diri dari Tuhan dan membawa kita di jalan menuju Neraka. Tuhan, dalam rahmatnya yang tak terbatas, telah menjanjikan bantuan kepada kami. Lihatlah kembali pada Kejadian 3: 14-15 “Tuhan Allah berfirman kepada ular,” Karena kamu telah melakukan ini, kamu mengutuk kamu melebihi segala ternak dan di atas segala binatang ladang; pada perutmu kamu akan pergi, dan debu kamu akan makan sepanjang hidupmu. Aku akan membuat permusuhan antara kamu dan perempuan itu, dan antara keturunanmu dan keturunannya; dia akan memarimu, dan kamu akan memar tumitnya. “Wanita yang dikatakan Allah itu adalah Malam Baru, Perawan Maria yang Diberkati. Yesus adalah Adam Baru yang membantu membawa hubungan kita dengan Tuhan, kerana dia adalah korban dosa yang sempurna untuk penebusan dunia. Rosario adalah senjata, bersama dengan Alkitab untuk menikam syaitan. Dia tahu dia tidak berkuasa apabila seseorang berjalan di jalan Tuhan. Dia tidak mempunyai kuasa atas kita melainkan kita menyerahkan dirinya kepadanya. Kita adalah orang percaya dalam Kristus Yesus dan kita perlu memakai perisai kita sehari-hari seperti yang dikatakan oleh St Paulus dalam Efesus 6: 10-18 “Akhirnya, kuatkanlah Tuhan dan kekuatan kekuatannya. Pakailah seluruh perisai Tuhan, agar kamu dapat bertahan menghadapi skema setan. Kerana kita tidak bergulat melawan daging dan darah, melawan pemerintah, melawan pihak berkuasa, melawan kuasa-kuasa kosmik atas kegelapan sekarang ini, melawan kekuatan rohani kejahatan di tempat-tempat syurga. Oleh itu, angkatlah seluruh perisai Allah, agar kamu dapat bertahan dalam hari yang jahat, dan setelah melakukan semuanya, bertahan teguh. Oleh itu, berdirilah dengan teguh pada sabuk kebenaran, dan memakai pelindung hamparan kebenaran, dan, sebagai sepatu untuk kaki anda, setelah memakai kesediaan yang diberikan oleh injil kedamaian. Dalam semua keadaan mengambil perisai iman, yang mana anda boleh memadamkan semua anak panah yang menyala dari yang jahat; dan angkat helm keselamatan, dan pedang Roh, yang adalah firman Allah, berdoa setiap saat dalam Roh, dengan segala doa dan doa. Untuk itu, berjaga-jaga dengan penuh ketabahan, berdoa kepada semua orang kudus, “Marilah kita mengambil Rosari dan buklet kita. Setiap Pelajar perlu memilih senjata kami dan melawan pertempuran ini! Kepada Allah Maha Suci dan semoga namaNya diberkati selama-lamanya, Amin!
Terbaik,
Aaron J

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: